הזעת יתר

מוגדרת כמצב שבו ההזעה ניכרת מעבר לנדרש לצורך בקרת חום הגוף. מצב זה לרוב נגרם ללא סיבה ברורה עם זאת לעיתים יש לשלול מצבים רפואיים שונים.

התופעה פוגעת ב-1-5% מהאוכלוסיה הכללית. אצל 50% מהפציינטים הסובלים מהתופעה קיים רקע גנטי.

הזעת יתר פוגעת לא רק בעבודה, אנשים הסובלים ממנה מעידים על פגיעה בתחום החברתי, ביצוע פעילות גופנית, קושי בתהליך גיוס לצבא (חייל שמזיע בכפות הידיים מתקשה להחזיק נשק) ואלו הן רק חלק מהדוגמאות הרבות. חשוב להבדיל בין הזעה רגילה שמתקיימת אצל כל אדם כחלק בלתי נפרד מהמנגנון הטבעי של הגוף לבין אנשים שמזיעים ללא כל סיבה ברורה.

נהוג לחלק הזעת יתר לשני סוגים:

1. הזעת יתר ראשונית – הסוג השכיח, הגורם המרכזי הוא כנראה גירוי יתר של מערכת העצבים. הסתמנות זו מאופיינת בעיקר בפיזור הזעה בכפות הידיים, הרגליים ובתי השחי. מאופיינת בהתחלתה בגיל מוקדם יותר, הופעה בכל שעות היום, לרוב מתגברת בחום היום או בעת גירוי אמוציונלי ודווקא פוחתת בשינה.
2. הזעת יתר שניונית- הזעה המשנית לנטילת תרופות מסוימות או משני למחלה אחרת, למשל גידולים שונים , הפרעות הורמונליות כולל משקל עודף, מצבים ניורולוגים, מחלות עור ותסמיני גיל המעבר. סוג זה של הזעת יתר ובניגוד להזעת יתר ראשונית מופיע גם בזמן השינה וגם במהלך היום.   

 

  • טיפול מקומי באמצעות תכשיר נגד הזעה המבוסס אלומיניום – (דוגמא אנהידרול פורטה) מועדף ברוב המקרים כטיפול התחלתי לאור שיקולי עלות וזמינות. הטיפול יעיל למצבים קלים בלבד, השימוש נעשה על בסיס יומיומי בערב בלבד. החומר הפעיל בתכשיר (לרוב אלומיניום) חוסם את בלוטות הזיעה בצורה פיזיקלית. 
  • טיפול פומי (בבליעה) – תרופות אנטי-כולינרגיות, קלונידין, חסמי בטא, בנזודיאזפינים. אלה תורמים להפחתת הזעה אך עלולים לגרום לכמה תופעות לוואי כמו יובש בפה, הפרעות בקצב הלב וכו‘…
  • ניתוח כירורגי– טיפול יעיל אשר ברוב המקרים מונע באחוזים גבוהים את הזעת יתר אך טומן בחובו סיכונים רבים של ניתוח בהרדמה מלאה ובנוסף עלול לגרום להזעת יתר מפצה (הזעה באזורים אחרים שלא היו מעורבים בבעיה לפני הניתוח)
  • אנרגיית גלי מיקרו/לייזר (מירה-דריי) הגורמת להרס של בלוטות הזיעה – טיפול יעיל ברוב המקרים, דורש הרדמה מקומית ופעולה יחסית ארוכה אך מדובר בטיפול חד פעמי. תופעות לוואי נדירות כוללות שינוי תחושתי, כאב ואף זיהום עורי
  • בוטוקס – רעלן החוסם מעבר של גירוי עצבי אל בלוטות הזיעה ובכך מפחית את פעילותן. החדרת החומר אל העור מבוצעת בהזרקה שטחית עם מחט עדינה לאחר אלחוש מקומי. הטיפול כרוך באי נעימות קלה בלבד והוא מסתיים תוך מספר דקות ואינו גורם להופעה של תופעות לוואי. הטיפול לא מומלץ לנשים בהריון, לנשים מניקות או לאנשים עם רגישות לבוטוקס (נדיר מאוד). את תוצאות הטיפול ניתן לראות לאחר מספר ימים, ההזעה פוחתת ב-90%-70%. ניתן לחזור על הטיפול עד פעמיים בשנה ע"פ הצורך.
הזעת יתר